Ostatnio sporo słyszy się o oleju kokosowym – zarówno stosowanym w kosmetyce jak i w kuchni. Od dawna wiadomo, że ma on mnóstwo zdrowotnych zalet i stosowany jest na różnego rodzaju schorzenia oraz w diecie, w celu wspomagania odchudzania. Przyjrzyjmy się zatem bliżej temu cudownemu produktowi, co możemy osiągnąć za pomocą jego stosowania.

Olej kokosowy – jak powstaje

Pozyskiwany jest z miąższu orzecha palmy kokosowej, z tak zwanej kopry, który początkowo zostaje rozgrzany, a później przepuszczony przez prasę. Zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, w znacznej części laurynowy, a także palimitynowy, kaprylowy i stearynowy, oraz kwasy nienasycone tj. oleinowy z grupy Omega-9 i linolowy z grupy Omega-6. W zależności od sposobu jego tłoczenia, uzyskujemy olej rafinowany i nierafinowany. Zdrowszy jest ten nierafinowany, ponieważ był tłoczony na zimno i zachował wszystkie cenne właściwości. Natomiast rafinowany, zostaje podgrzany do wysokiej temperatury, przez co trafi dużo składników odżywczych, a czasami dodawane są do niego substancje chemiczne.

dailytoast.com

Zastosowanie w kosmetyce

Olej kokosowy jest kosmetykiem uniwersalnym, może być stosowany począwszy od włosów, do twarzy, jako balsam do ciała, a także do stóp i dłoni – posiada silnie nawilżające właściwości. Szczególnie polecany jest do cery suchej i wrażliwej, ale także do tej problematycznej. Idealnie sprawdzi się przy problemach z trądzikiem, dzięki antybakteryjnym właściwościom kwasu laurynowego. Stosowany w walce z problemami skórnymi, tj. atopowe zapalenie skóry, egzema, łuszczyca. Nadaje się na pękające stopy (zrogowaciały naskórek), dodatkowo chroni je przed powstaniem grzybicy, a dzięki zawartości witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych, opóźnia procesy starzenia się skóry. Olej kokosowy zawiera również związki, które wybielają zęby. W domu sami możemy przygotować  pastę do zębów – wystarczy połączyć go z sodą oczyszczoną, sproszkowanymi skorupkami jaj, ksylitolem i ewentualnymi olejkami eterycznymi.

www.mydlanabanka.pl

Zastosowanie w kuchni

Olej kokosowy może być stosowany zamiast masła, możemy smarować nim kanapki czy tosty. Po podgrzaniu, zamienia się w formę płynną, przez co idealnie sprawdza się jako dodatek do sosów czy dressingów. Często stosowany jest także jako olej do smażenia, sprawdza się również do wypieków, dla wegetarian stanowi świetny zamiennik tłuszczu zwierzęcego.

Jest odpowiedni do stosowania w trakcie diety, ponieważ nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej i nie podnosi poziomu “złego” cholesterolu, wręcz przeciwnie pobudza metabolizm, co skutkuje szybszym spalaniem kalorii. Badania potwierdzają, że przy dłuższym i regularnym stosowaniu oleju kokosowego, następuje znacząca redukcja tłuszczu brzusznego, a wszystko to dzięki unikalnej proporcji nasyconych kwasów tłuszczowych.

Skomentuj