Sól, jako przyprawa kuchenna, znajduje swoje zastosowanie w naszych domach od wieków. Jednak od pewnego czasu, dużo słyszy się o zdrowej soli himalajskiej, która jest koloru różowego. Jaki wpływ na nasze zdrowie może mieć sól himalajska i dlaczego stała się aż tak modna? Przyjrzyjmy się bliżej jej właściwościom i zastosowaniu.

Czym jest różowa sól himalajska?

Sól himalajska, jak sama nazwa wskazuje, jest wydobywana u podnóża Himalajów, w Pakistanie, gdzie kiedyś znajdował się słony ocean, a pozyskiwana jest tradycyjną metodą poprzez płukanie wodą oraz suszenie. Jej barwa waha się pomiędzy biało-różowo-czerwone kryształki, a jej czysta, nieskażona powłoka, nie ma żadnych zanieczyszczeń ze środowiska. Wydobywana jest z głębokości 400-600 metrów.

Tradycyjna sól kuchenna jest rafinowana, czyli suszona w wysokiej temperaturze, przez co niszczone są jej naturalne struktury chemiczne, więc jest produktem przetworzonym, niezdrowym dla naszego organizmu, a w 99 procentach w jej skład wchodzi chlorek sodu. Dlatego lekarze zalecają sięgać po innego rodzaju sole, tj. morska czy kamienna, jednak za najzdrowszą ostatnimi czasy uznaje się właśnie sól himalajską.

Właściwości i zastosowanie soli himalajskiej

Sól himalajska jest bogata w wiele składników odżywczych i ponad 80 minerałów i pierwiastków śladowych, potrzebnych naszemu organizmowi. Dzięki temu znajduje wiele zastosowań, m. in.

  • jako dodatek do kąpieli – działa jako detoks dla skóry, już 20-minutowa kąpiel całkowicie oczyszcza skórę z toksyn, poprawia jej koloryt oraz ujędrnia,
  • na ukąszenia owadów, odciski i pęcherze,
  • pomocna w leczeniu chorób, tj. egzema, trądzik,
  • często stosowana jest po nadmiernym wysiłku fizycznym, także dodawana do wody w trakcie kąpieli, pozwoli na zregenerowanie mięśni, a także pomocna jest przy bólach stawów,
  • jako lek stosowany podczas zapalenia gardła czy anginy – jako płukanka.

Sól himalajska, w porównaniu do tradycyjnej soli kuchennej, jest zdrowsza i nie zawiera żadnych zanieczyszczeń ze środowiska. W przeciwieństwie do soli kuchennej, nie jest poddawana suszeniu w wysokich temperaturach, przez co jest nierafinowana i zachowuje swoje naturalne składniki odżywcze. W większości składa się z sodu, jak pozostałe sole, jednak z tą jedną różnicą, że sód zawarty w soli himalajskiej, jest nieprzetworzony i jest koniecznym składnikiem dla naszego organizmu – pomaga on regulować ciśnienie krwi, a także bierze udział w skurczu mięśniowym. Dzięki stosowaniu soli himalajskiej, pomagamy naszemu organizmowi także w poprawie poziom cukru we krwi, zapewnieniu zdrowego układu oddechowego, wzmocnieniu kości, a także ma korzystny wpływ na pracę naszego serca.

Dlatego warto zastanowić się następnym razem, kiedy sięgniemy po sól – ponieważ jak widać, sól himalajska ma zastosowanie nie tylko w kosmetyce, ale także w kuchni, przez co pozwala nam dbać o własne zdrowie.

www.mydlanabanka.pl

www.mydlanabanka.pl

Skomentuj